Quantcast
Channel: Blogpraat » samenvatting
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Verslag van #blogpraat over gastbloggen

$
0
0

Door Charlotte Meindersma

Waarom gastbloggen?

Waarom zou je zelf gaan gastbloggen? Wat zijn er de voor en nadelen van?
Gastbloggen kan zorgen voor een groter bereik en meer naamsbekendheid. Het biedt een podium. Die andere website trekt als het goed is andere en misschien zelfs meer bezoekers. Jouw blog wordt dus door meer mensen gezien. Zorg daarbij wel voor een goede link terug naar je blog en regel ‘authorship’ voor deze site op Google+. Door de link naar jouw eigen website, klikken er wellicht wat mensen door en zien ze meer van jouw blogs.

Het nadeel van gastbloggen is dat het veel tijd kost en je deze tijd dus niet in je eigen blog kunt steken. Bovendien haal je in de eerste plaats lezers binnen voor die andere website en dus niet voor jezelf. Tenzij je natuurlijk op een later moment de blogpost alsnog op je eigen blog plaatst of een samenvatting van je gastblog op je eigen pagina plaatst.

Voor veel mensen biedt gastbloggen bovendien de mogelijkheid om te oefenen met schrijven, om eens buiten het eigen straatje te bloggen in onderwerp of stijl.

Dubbele content

Er zijn sites die vaak vragen een blog door te plaatsen. Doe je dat wel of niet? Als je een gastblog geschreven hebt, plaats je het later dan weer op je eigen site?

Google is geen fan van dubbele content. Je wordt ‘bestraft’ wanneer Google merkt dat je content hebt overgenomen. Hoe dat exact werkt is onduidelijk. Er zijn verschillende SEO specialisten die hier allemaal wat anders over zeggen. De een zegt bijvoorbeeld dat het niet erg is als er content wordt overgenomen, zolang de oorspronkelijke post maar al geïndexeerd is door Google, zodat deze als eerst gepubliceerde blog wordt aangemerkt. Anderen zeggen weer dat de dubbele content geen probleem is, zolang er maar een link naar de website van eerste publicatie gaat. Teruglinken naar je eigen gastblog dus. Ook zou het helpen om “rel=nofollow” bij de links te plaatsen. De nofollow zorgt ervoor dat de link niet door Google geïndexeerd wordt en de link dus geen toegevoegde waarde meer heeft voor SEO. Persoonlijk kies ik er voor mijn blogs onder de CC BY-ND licentie online te zetten. Overnemen mag dan, mits met juiste naamsvermelding en link terug. Als ik mijn eigen gastblogs op mijn site plaats, herschrijf ik ze vaak, hopelijk net voldoende, om niet voor dubbele content aangezien te worden.

Hoe wordt je gastblogger?

Door te netwerken. In sommige gevallen wordt je gevraagd te gastbloggen in andere gevallen moet je simpelweg zo brutaal zijn jezelf aan te bevelen en te vragen of je een gastblog mag schrijven. Let vooral ook op algemene oproepen van blogs.

Ga je zelf op zoek naar een geschikt platform, dan doe je er verstandig aan om met een blog-idee aan te komen, zodat het gast-platform meteen weet wat ze aan je hebben en of ze jou en jouw idee/blog moeten accepteren.

Waar moet je als gastblogger op letten?

Voor veel mensen is het belangrijk dat hun eigen stijl behouden blijft. Maak daarom goede afspraken over het redigeren van de blogpost. Mag het gast-platform dan zomaar doen, krijg je feedback om het vervolgens zelf te herschrijven etc.? Maak ook overigens goede afspraken over verwachtingen. Hoe zal er aan naamsvermelding gedaan worden en wordt er gezorgd voor een goede link naar jouw website of blog? Denk bijvoorbeeld aan een profiel voor jou als gastblogger en een link met authorship, zodat ook Google weer blij is.

Ga ook niet voor elk blog gastbloggen, maar zorg dat het platform bij jou past. Of dat nu zakelijk of persoonlijk is. Wil je meer bezoekers of klanten binnenhalen door te gastbloggen, is het bijvoorbeeld belangrijk dat het gast-platform wel jouw doelgroep bereikt. Of misschien wil je vooral voorkomen dat je door jouw gastblog geassocieerd wordt met bepaalde politieke of religieuze meningen. Ook daar kun je een platform op uitzoeken of weigeren. Kortom, past ook het platform bij jou?

Waarom zou je gastbloggers op je eigen blog accepteren?

Je eigen blog is je kindje. Of je marketinginstrument. Of beide. Waarom zou je daar gastblogs accepteren? Als je blog erg persoonlijk is doe je dat misschien niet. Waarom zou je ook? Maar als je blog zakelijk is of over een bepaalde niche gaat, kan het goed zijn om gastbloggers uit te nodigen.

Het accepteren van gastblogs kun je om verschillende redenen doen. Bijvoorbeeld omdat de gastblogger zal zorgen voor nieuwe/andere bezoekers of omdat de gastblogger specialist is op een gebied waar jij net niet voldoende van weet, maar wel verwant is aan jouw niche. Je kunt er mee verbreden.

Voor mij zou bijvoorbeeld vooral van belang zijn dat het gastblog meerwaarde biedt voor mijn lezers. Zij komen om een bepaalde reden steeds op mijn blog terecht. Zij moeten dan ook het gastblog interessant vinden. Anders zijn ze zo weer weg. Ik ben jurist en schrijf over juridische zaken, maar dat vloeit vaak over in andere belangrijke, technische, onderwerpen, waar ik geen expert in ben. Door een gastblogger uit te nodigen kan ik beide kanten van het verhaal belichten.

Waar moet je op letten als je gastbloggers accepteert?

Allereerst moet je goede afspraken maken. Bovendien moet je bepalen of je iemand toegang geeft op je website (met inloggegevens) en zo ja, met hoeveel rechten dan. Of niet, zodat je zelf kunt knippen en plakken.

Daarnaast wil je misschien wel weten of het gastblog voor jou exclusief is of dat het ook op andere blogs geplaatst zal worden. Let ook op de stijl, kwaliteit van de blogs, het onderwerp, inhoud etc. Selecteer ook op reclame en affiliate links en geef eventueel vooraf aan of je dit wel of niet zult accepteren. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de situatie: krijg je complete blogs aangeleverd met de vraag deze te plaatsen of is het mogelijk vooraf duidelijke afspraken te maken?

Hoe ga je om met redigeren?

Over en weer natuurlijk. Hoeveel mag er gewijzigd worden? Gaat dat in samenspraak of niet, etc.? Veel bloggers geven aan het prima te vinden als spelfouten worden hersteld, maar dat het ze niet goed vinden als zinsbouw of andere zaken aangepast worden. Feedback wordt gewaardeerd, wanneer het goede feedback is, waar een blogger wat mee kan.

Mensen die gastblogs accepteren geven tijdens #blogpraat aan wel aan spellingscheck te doen en vooral tussenkopjes te maken of te corrigeren, maar dat ze niet snel zelf een blog aan zullen passen. Wel doen ze suggesties of geven ze feedback in de hoop dat de gastblogger zelf het blog aan zal passen. Redigeren gaat dus meestal in overleg.

Hoe geef je aandacht aan gastbloggers?

Ofwel: hoe laat je de lezer weten dat het een gastblog is?
Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Een pagina waar alle gastbloggers genoemd worden. Een profiel, die bij het gastblog geplaatst wordt. Een foto van de gastblogger bij het blog. Een categorie voor alle gastbloggers, ongeacht het onderwerp dus. Daarnaast kun je gastbloggers aankondigen via social media. Bij een tweet over een blog melden dat deze door de gastblogger geschreven is.
In elk geval wordt er altijd een naam bij de blog zelf geplaatst. Eventueel ook met link naar de website van deze gastblogger.

Juridische kant van gastbloggen

Zijn de (door)plaatsers van jouw gastblog verplicht de naamsvermelding te plaatsen zoals jij ze dat gevraagd hebt? Mogen ze je blog wijzigen of redigeren?
Alles staat en valt met goede afspraken. Die gaan voor alles. Daarna komt pas de wet aan bod.
Maak bijvoorbeeld afspraken over het naamsvermelding en linken, over het wijzigen van het blog en over de aansprakelijkheid met betrekking tot auteursrecht.

Zonder afspraken mogen spel- en tikfouten wel aangepast worden, maar grotere aanpassingen zijn al snel een inbreuk op auteursrecht, bijvoorbeeld. Ook vindt niet iedereen het even leuk als jij jouw gastblog later op je eigen blog of op weer een ander blog plaatst. Juridisch maakt dat weinig uit: de auteur is de maker en bepaalt, maar voorkom teleurstelling en spreek het goed af.

Blogs die veel met gastbloggers werken hebben soms zelfs wat regels of richtlijnen voor hun gastbloggers. Dat maakt het in elk geval eenvoudig om te weten wat de afspraken zijn.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.2 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.2 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Trending Articles


Mariquitas para colorear


Tiburon para colorear


Long Distance Relationship Tagalog Love Quotes


Tropa Quotes


Hugot Lines 2020 Patama : ML Edition


RE: Mutton Pies (mely)


Ang Nobela sa “From Darna to ZsaZsa Zaturnnah: Desire and Fantasy, Essays on...


EASY COME, EASY GO


Version 0.8.5 – Peb txhawb tus Lao heev


Hato lada ym dei namar ka jingpyrshah jong U JJM Nichols Roy (Bah Joy) ngin...





Latest Images

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.7.0 by Vimeo.com, Inc.

HANGAD

HANGAD

MAKAKAALAM

MAKAKAALAM

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Doodle Jump 3.11.30 by Lima Sky LLC

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.

Vimeo 10.6.1 by Vimeo.com, Inc.